Wednesday, July 18, 2012

Ada kenangan di Jepun..Bahagian 7-Keluarga Angkat Jepun

Sambungan Bahagian 6

Kalau kita ke mana-mana tempat yang asing dari kita,atau jauh dari keluarga,mesti kita akan ada sebuah keluarga angkat.Begitulah saya ketika berada di sana.Keluarga angkat ni pun termasuk dalam program pembelajaran kami.

Tak boleh pilih-pilih,tapi kita diberikan sehelai kertas untuk memberitahu hajat atau aktiviti yang ingin kita lakukan ketika di rumah keluarga angkat itu nanti.Ada 2 permintaan yang saya minta bila berada di rumah keluarga angkat.Nanti ye saya cerita.


Inilah okasan saya.Okasan-mak"Hajimemashite okasan.Ogenki desu ka?",Saya bertanya khabar dalam bahasa Jepun."ee..genki desu.Isshoni shashin o shimasu ii desu ka?", jawabnya sihat dan mempelawa saya bergambar bersama.Saya tak ingat kat mana ?Tetapi memang jauh dari bandar Tokyo.


Ini ada saya bawakan sedikit omiyage (hadiah) untuk mak angkat saya.Beg dompet wanita yang disalut kain tenun dan sedikit key chain dari Malaysia.Gambar dihadapan okasan tu gambar keluarga saya...saya cuma tunjukkan sahaja ahli keluarga saya.



"Okasan kyo wa nani o shimasu ka?", saya cuba bertanya apa yang nak dibuat hari ni. "Oh kyo wa tempura o  ryori shimasu ne". jawab mak angkat saya kita nak masak tempura.Sebab itulah permintaan pertama saya."Suki desu ka?, tanyanya samaada saya suka atau tak? "Watashiwa tempura ga totemo suki desu".saya jawab sangat suka.


Tadaaa....dah siap pun tempura udang dan sayuran dari okasan.Ada sos kicap Jepun.Ada tauhu goreng.
 いただきます-Itadakimasu! . Jemput makan! Tabemasu to nomimasu -makan dan minum

Inilah 2 orang anaknya.Di Jepun kebiasaan mereka hanya mempunyai anak yang sikit bilangannya.Jadi sempat saya berjumpa dengan anak-anaknya.Oh ya,permintaan kedua saya ialah saya meminta mereka pakaikan kimono untuk saya.Dapatlah saya pakai kimono itu.Tapi tak de gambarlah ye.


Masanya untuk pulang .Masa untuk mengucapkan sayonara さようなら-Selamat tinggal untuk mak angkat saya yang sangat baik hati.どうもありがとうございました Domo arigato gozaimashita- terima kasih banyak-banyak.

Ja mata-jumpa lagi

Pesanan:Maaf kalau ada tersilap dalam bahasa Jepun,maklumlah dah lama,tak ingat sangat dah...

17 comments:

  1. Wah..mesti best pengalaman ni..ada lg ker mak angkat ni?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah lama tak contact alamat pun dah hilanglah..

      Delete
  2. Replies
    1. sangat indah..sebab badan kurus he he he

      Delete
  3. pengalaman yang sukar dilupakan ye

    ReplyDelete
  4. seronokkan ada keluarga angkat dr culture yg berbeza.. ^_~

    ReplyDelete
  5. seronoknya...kenangan yg x dpt dilupakan ..betul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang keluarga angkat ni dah lupa...he he he..sekejap lagipun..

      Delete
  6. seronoklah ada family angkat dari japang lagi... masih contact ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dapat contact lagi...hilang dah adresssnya..rugikan..

      Delete
  7. betul dh tu bahasa jepunnya..hehe...wani pon igt2 lupa jgk..tp bila bc ni..trus igt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he..wanie pun tahu jugak...betul dah tu kan...tu pun banyak tengok kamus balik...

      Delete
  8. sedap bener tuh buat santap sahur dan buka puasa....

    ReplyDelete
  9. Wah, hebat la speaking jepun. Hehehe.. 2 je permintaan awk dgn keluarga angkat? Hehehe.. Gmbr dengan kimono mana?

    ReplyDelete

Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...