Friday, June 15, 2012

Daging Bersalut Tepung Masam Manis




Menu yang sangat lama tak masak.
Kalau masak pun sebab teringat inilah masakan pertama berasaskan daging yang dimasak waktu awal -awal kahwin dulu.Ikut buku resepi dulu,tapi cari-cari buku tu tak jumpa pula.Dah hampir 16 tahun,mungkin hilang waktu berpindah kot.Jadi sebab dah pandai memasak sikit,reka-reka sendirilah.

Menu tengah hari semalam.

Bahan-bahan:
Semangkuk daging (potong nipis-jangan nipis sangat- jangan tebal sangat)

Satukan semua bahan kering ini:
5 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
garam dan lada sulah

1 biji telur

Daging dicelup telur dan di golekkan dalam adunan tepung.Goreng api sederhana,sudah kuning sikit angkat dan toskan.

Bahan-bahan kuah:
Sos cili (ikut suka nak pekat buh banyak sikit)
1 sudu besar cili kering blender
1 labu bawang besar (hiris bulat)(tumbuk)
4 biji bawang kecil (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
halia (sikit je)(tumbuk)
minyak baru

Cara membuatnya:
1.Panaskan sedikit minyak,tumis bahan tumbuk dan cili kering.
2.Agak-agak dah masak sikit,masukkan sos cili diikuti bawang besar hiris.
3.Goreng sampai bawang layu.Tambah air jika terlalu pekat.
4.Masukkan sedikit gula(jika perlu).
5.Akhir sekali,masukkan daging goreng bersalut tepung tadi,kacau sebati,padamkan api.Siap!

Satu lauk sudah cukup.Hiaslah dengan cili merah dan daun bawang/daun sup.
Daging tu kalau nak makan begitu pun sedap,tak perlu berkuah.
Selamat mencuba!

Pesanan:Kalau daun bawang takde buat macam saya,saya potong halus daun sawi saya tabur,nampaklah menarik sikit.

9 comments:

  1. Daging tu tak yah rebus dulu ke nak bagi lembut? Saya selalu ada masalah kalau masak daging. Tak lembut. Huhuhuhu. Kalau yg goreng mcm ni lagi la failed. Penyudahnya masak ayam je lah senang. Heheh. Kalau ada tip utk lembutkan daging bleh la share ida.

    ReplyDelete
  2. pakai daging import je..tak yah rebus,hiris nipis okay dah..lembut je saya makan he he he..orang kata nak lembutkan daging petuanya masukkan sudu dalam air rebusan daging tu...cubalah..

    ReplyDelete
  3. akak, kalau tak letak cilisos ok tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. cili sos agen pemekat...cili sos juga agen perasa yang paling sedap...boleh juga nak try..

      Delete
    2. ooooww ok2..ingat sos cili tu pakai untuk pedas :)

      kalau nak pedas tarok cili kering banyak2 kasi berasap telinga..hahahahha ;p

      Delete
  4. Sedapnya kak...
    Nanti bila2 boleh try ni ;)

    ReplyDelete
  5. ehem..thanks share resepi ni..bila mama dah sihat..mama try masak ikut resepi ni..

    ReplyDelete

Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...