Saya dan anak-anak mulalah proses mencairkan coklat masakan. Kami cicah strawberi dengan coklat.Hmmm sedapnya.... Habis 2 bekas strawberi kami anak-beranak makan. Masa tu masih manis lagi.Sebab baru bawa balik. Biasanya strawberi dah lembik dan tak manis kalau dah lama sampai rumah.
Ada lagi satu bekas je tinggal. Saya pun nak buat satu lagi projek. Nak cubalah buat tat buah strawberi. Saya dah biasa buat tat telur dan tat keju bluberi. Lain sikit proses nak buat tat buah ni.
Ain sedang menikmati tat strawberi yang lazat....
Pastri Tat
Bahan-bahan:
250gm mentega
120gm gula kastor
1 biji telur A
450gm tepung gandum
2 sudu teh air
1 sudu teh esen vanilla
Cara Membuatnya:
1.Pukul mentega,gula dan esen vanilla hingga kembang.
2.Masukkan telur,air dan putar hingga berkrim
3.Masukkan tepung dan kacau hingga menjadi doh.
4.Tekan dalam acuan tat dan bakar 15-20 minit.(tengokkan hingga garing jangan hangus)
p/s:panaskan ketuhar 180 darjah celcius selama 15 minit dahulu.
Bahan untuk krim:
100gm kastard segera
150ml air
100gm krim putar
Buah-buahan(hiasan atas)
Cara membuatnya:
1.Putar tepung kastad segera dengan air sejuk(dah masak) hingga pekat dan lembut.
2.Masukkan krim putar dan kacau sebati.
3.Paipkan atas kulit tat dan hias dengan buah.
tat yang sudah dibakar
paipkan krim
potong buah dan hias atasnya
dah siap...
Pesanan: Cuba sekali pasti nak lagi!
No comments:
Post a Comment
Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.