Sunday, December 12, 2010

Kek Kopi Marmar


Anak-anak bila tak ada apa nak buat kat rumah,asyik makan je lah kerjanya. Tadi minta dibuatkan kek. Mentang-mentang umi pandai buat kek.he he he...
Saya cuba buat juga. Ambil resepi daripada buku Kompilasi Hidangan Kek oleh Nor Aini Zakaria.

Sudukan satu coklat,selangkan dengan merah dan kemudian hijau.Buat sampai habislah...

Bolehlah dibakar


Kek Kopi Marmar


Bahan-bahannya:
250gm mentega
220gm tepung kek
1 sudu teh serbuk penaik
200gm gula kastor

50gm air susu

4 biji telur gred A
2 sudu teh emulco kopi
sedikit pewarna coklat,hijau dan merah

Cara membuatnya:

1. Satukan mentega dan gula kastor. Pukul hingga adunan kembang dan putih.

2. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.

3. Kemudian masukkan tepung dan serbuk penaik yang sudah diayak sedikit -sedikit sambil dikacau berselang seli dengan air susu.

4. seterusnya masukkan emulco kopi dan digaul sebati.

5. Bahagikan adunan pada 3 bahagian.

6. warnakan coklat, merah dan hijau.

7. Letakkan satu senduk adunan berwarna berselang-seli di dalam acuan. Goyang-goyangkan.

Panaskan oven 180 darjah celcius selam 15 minit. Dalam buku suruh masak hingga 1 jam. tapi sebab saya letakkan dalam loyang empat segi dia jadi nipis sedikit,jadi saya hanya masak dalam 30 minit sahaja,itupun cucuk bahagian tengah untuk menentukan sama ada sudah masak atau tidak.Kalau kering tak melekat kat lidi dah masak lah tu.

Pesanan: Jangan lupa tengok-tengokkan lepas 15-20 minit dah masuk oven tu...takut tiba-tiba hangus lak atas dia.

2 comments:

  1. nampak sedapnyer kek nie...pandainyer awak buat...

    ReplyDelete
  2. nampak sedap...rasapun sedap...cubalah...bila dah ada asas buat kek...apa2 kek pun jadi kalau buat..

    ReplyDelete

Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...