Thursday, February 28, 2013

Mainan anak-anak sekarang

Bangun je pagi...meluru dia ke komputer.Tak puas main game semalam,sambung pula hari ni.
Kalau dah nak kalah barulah nak panggil umi.Kalau dah kat tangan umi,umi tak lepaskanlah kat orang lain dah...hehehhe


Tengoklah berkumpul semua kat komputer nak tengok orang main game.Permainan masak-masak ada je simpan dalam bekas,taknak pulak dia main.Best main game macam ni agaknya.

Ni lah gamenya.Ini baru satu,yang lain-lain pun tak kurang hebat jugak kalau budak kecik ni main.Seawal 2 tahun dah pandai pegang 'mouse'.Ni game kedai kek.Ramai yang marah sebab kek lambat sampai...hehehe


Tengoklah tu.Kemain kusyuk menekan tu menekan ni.Bukan pernah menang pun.Asyik kalah je.hehehhe

Tapi ada kebaikan juga,mereka ni didedahkan penggunaan komputer seawal umur mereka.Biarkan mereka bermain untuk mengasah minda mereka.Elok dicarikan sesuatu permainan komputer yang sesuai dengan umur mereka.Mereka akan cepat mahir.

Pesanan:Anak-anak saya semua dah cekap dengan komputer ni,malahan saya pula yang banyak bertanya mereka...hehehehe...

30 comments:

  1. budak2 skang ni kan advance betol kecik2 lagi dh kenal mouse komp hehehe

    ReplyDelete
  2. main masak² yer.... mesti lekakan.. budak² tau jerlah.. anak saya pun kalau main mmg mcm tulah.. ni tab dia dah rosak.. senyapp lah.. lyn yv jer hihhihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. komputer tu pun dah banyak kali 'hang'...hantar servis jugak tu

      Delete
  3. Anak-anak memang cepat pandai bab game sampai kita pun tak boleh nak lawan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang-kadang saya pun terpengaruh ...hahaha

      Delete
  4. cepat betul mereka mahir game ni....
    adakala tuh sampai tak nak berhenti....leka

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...saya terpaksa marah juga kalau main lama sangat...

      Delete
  5. kalau game ni, jgn kata budak2, saya pun sk kak.. hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun suka jugak...tapi main malam je kalau nak score banyak...siang sibuk sikit...hehehe

      Delete
  6. sya tak suka anak anak leka dgn mainan alam maya
    lagi rela diaorg sepah sepah main benda yang boleh di sentuh
    lg utama sbb nak menjaga mata
    biarlah orang kata kolot pun tak apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan terlalu lama sangat mengadap komputer kan...

      Delete
  7. budak2 zaman skang ni mmg begitulah ! terlebih advance dari kita ..

    ReplyDelete
  8. Salam,
    Game yang memberi ilmu dan membuka minda sesuai untuk kanak2. Lagi satu jgn game online...bahaye!
    Pemantauan juga penting kerana game mampu melekakan dan menjadi terlalu obses.

    ReplyDelete
    Replies
    1. begitulah...tapi game tu memang yang dah didownload oleh abangnya...tak kasi main game online..

      Delete
  9. kadang2 depa ni lg advance dari kite bab game kat komputer kan..

    ReplyDelete
  10. budak-budak zaman IT...pantang ema jejak kaki ke dalam rumah..anak dah minta hp..nak main game

    ReplyDelete
    Replies
    1. hp pun satu lagi...anak2 kat umah ni pun berebut jugak...sampai habis bateri...

      Delete
  11. betullah kak... anak2 skrg mmg advanced.... tgk sekejap je dah pandai nak tekan yg mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang-kadang rasa macam terkejut,pandai pulak guna mouse tu,heret sana heret sini...macam pro..

      Delete
  12. ehem ank2 skrg terlebih bijak..ank buah mama yg umur 3 tahun pun lbh pandai dr mama..he2x..

    ReplyDelete
  13. anak saya pun sama..sekali jer ajar,..pastu semua diia buat sendiri..komputer mmg menarik minat mereka

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni tak yah ajar dah...dia tengok kakak abang dia main...cepat dia tiru

      Delete
  14. celik it.. hehe anak buah sy pun sama. mungkin application lain diorg x bape pandai tp game ni sgt hebatnya. x yah kt nak ajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi game komputer je...internet tak ajar...

      Delete
  15. anak buah Zam lbh mngenali angry bird berbanding Zam suatu ms dulu.. hehe

    ReplyDelete

Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...