Tuesday, May 28, 2013

Menu di meja pengantin

Sabtu lepas,telah pun diadakan majlis perkahwinan anak buah suami di Kelantan.Ramainya orang datang sampaikan pukul 7 petang pun masih ada lagi tetamu.Memang sangat meletihkan.Makanan pun sedang-sedang elok,walaupun tuan rumah nak makan sendiri lepas majlis pun ada tinggal seperiuk kecil je.Maknanya memang puas hati bila lauk-pauk cukup untuk para tetamu jemputan.



 Masing-masing telah dibahagikan tugas.Saya ditugaskan menyediakan lauk pengantin.Dengan pertolongan seorang saudara,saya cuba menyiapkan lauk pengantin sekadar yang mampu.

Ini lah hasilnya.


Udang celup tepung dan fishball



Ikan siakap stim 3 rasa




Hati lembu goreng kunyit



Air carot susu

Selain lauk tersebut,kami menambah lauk kenduri yang lain,seperti gulai kawah,ayam masak merah,acar dan sambal.Pengantin tak lalu makan,ada lagi lebihan lauk.hehehehehe

Saya dah tak larat,dengan berpeluh lagi saya balik rumah dulu.Lepas maghrib saya ke sana semula.Hasilnya......




hahaha...pengantin masuk bilik,kami melantak kek hadiah dia....Bila lagi nak merasa kek pengantin.Nanti saya dah balik Lipis terbayang-bayang pula.Secret recipe punya kek tu derrrr......

Pesanan:Selesai satu majlis.Akan datang ada lagi majlis dengar-dengarnya.....stand by jer lah...

8 comments:

  1. Pengantin bukan makan sangat yg makan biasa sanak-saudaralah kan. Untung juga dapat makan sedap-sedap:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak...diorang dah tak lalu nak makan masa tu heeheheh

      Delete
  2. Terliur melihat siakap stim tiga rasa tu...Ummi masak mesti sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi pengantin yang beri,saya cuma kukuskan je...

      Delete
  3. pengantin da x lalu nak makan...penat layan tetamu..yg makan plak...org yg bertungkus lumut buat kerja..berbaloi gak kan.

    ReplyDelete

Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...