Ikan Cencaru Kukus Bersambal Belacan:
Bahan-bahannya:
Bawang merah,bawang putih,cili api,cili merah.Saya main agak-agak je bahan-bahannya.Sebab resepi asal guna timbangan gram.Sesudu makan sambal belacan dan sesudu makan sos tauchu.
Ikan cencaru yang sudah dibelah dua dikukus dahulu.Dalam resepi asal guna ikan siakap.Kemudian letak atas pinggan.Kemudian letak atasnya sambal yang sudah di tumis tadi.
Peringatan:Jika sambal belacan sedia ada itu sudah pedas,kurangkan penggunaan cili api sewaktu blender.
Siap!Makan bersama nasi panas,jika ada ulaman lagi sedap.
Sumber:Majalah Rasa Sep 2004.
Pesanan: Bila cari barang lain,terjumpa barang lain,itu yang jumpa buku resepi lama ni,sedap pula nampak,jadi cuba buat lah pulak.
Betullah makan macam ini kalau ada ulam lagilah terangkat. Nampak sedapnya... teringin juga kakak nak buat:)
ReplyDeletememang sedap kak...saya takde ulam je,kalau tak menambah2 nasi
Deletelama tak sumbat ikan cencaru ni...
ReplyDeletenampak menyelerakan...
ikan cencaru sumbat lain...nanti saya cuba buat..ni tak sumbat,hanya tabur atas ikan je sambalnya..memang sedap..
Deletetak penah lg mkn ikan cencaru kukus mcm ni.selalu sumbat je.best gak nk cuba nnt.
ReplyDeletejarangkan orang kukus ikan cencaru kan..
DeleteRin klu ikan cencaru suka sumbat blkg tu..tp tgok sis buat ni blhla cuba..
ReplyDeletesaya pun suka cencaru sumbat cikgu Rin...saja nak ubah selera..
Deletenyum2!:)
ReplyDeletemmg ulam lah lawannya ...
ReplyDelete