Inilah tips mudah bagi yang ingin berjimat atau malas dah nak masak lain.
Lauk ini adalah baki lauk tengah hari semalam saya sekeluarga.Bila dah masuk untuk makan malam,nak masak lain malas dah,jadi elok je ada baki kuah kari tengah hari tu,apakata kita tambah je lauk dalam kuah tu.
Lauk kari ayam yang dah berbaki seketul je...
Lauk yang nak ditambahpun bukan susah pun.Kalau kebetulan baru balik kenduri kahwin semalam ke,ada bawa balik telur rebus orang kahwin lagi mudah.Kupas dan tambah.Tapi kalau takde tu,rebuslah kejap telur.Bukannya lama pun nak masak.
Tu dia...seketul ayam diapit oleh 4 biji telur ayam.Anak beranak diorang jugakkan.
Tadaaaa.....lauk saya dah siap,dah siap panaskan lagi.Tak perlu berpeluh-peluh lagi nak menumis bagai.Nak makan pun tak payah tunggu lama.Jemputlah makan ye....
Pesanan:Waktu nak panaskan tu slowkanlah api,kang kering lak kuah dia.....
bagus2 kak..ehehehehe..leh saya jd kan sbgi salah satu menu saya klu time mls nak msk byk2 kali..ekekeke...
ReplyDeleteha ha ha...berhasil jugak!
ReplyDeletebesh ni...makan ngan nasi panas2 =)
ReplyDeletebest cheqna
DeleteSalam kenal
ReplyDeletemakchaq pun selalu buat macam ni... mudah dan jimat.. yang penting budak2 suka je..
salam kenal makchaq..
Deleteokaykan buat gini
salam kak,suka juga buat cam ni,ma yang ajar,sekurang2nya x membazirkan..
ReplyDeleteidea orang lebih tua bijakkan...hehehe
Deletemak slalu buat mcm tuh...bukan malas takut membazir katanya he..he..
ReplyDeletebetul tu..tapi hari tu saya malas nak kuarkan ayam kat peti beku...hehehe
Deletemunna selalu buat mcm ni....
ReplyDeleteok ler tu kan munna..
Deletejimat kan..
ReplyDeletejanji kuah banyak lagi...
DeleteHehehe... betul2. Setuju. Saya pun baru semalam buat kerja mcm ni. Mula2 masak sayur parkchoy, buat sup. Pastu parkchoy habis, saya masak sawi plak dlm kuah sup tu.
ReplyDeletesup pun sedap Lyd...suka suka...
Deletebijak2.....
ReplyDeletesiapa yang bijak?hehehe saya ler tu kan...hahaha
Deletehuhu samalah kite, selalu nisah buat mcm ni..
ReplyDeletejimat masa & tenaga.
yang penting, x membazir kan hehe
dan yang penting ada lauk nak dimakan...
DeleteBebaru ni, balik dari kenduri dengan 6 batang bunga telur. Telurnya IM buat masak sambal dan tangkainya ibu_suri selitkan ke dalam jambangan bunga!
ReplyDeleteJambangan bunga itu penuh dengan pelbagai koleksi bunga telur...
saya pun buat gitu juga...tapi bila bunganya dah berabuk,pilih2 saya buang yang lama sangat hehehe
DeleteM pun pernah buat camtu sb x nak bazir
ReplyDeleteelakkan pembaziran...tapi biasa saya buat cicah lempeng atau roti pagi esoknya...
Deletebijak.. bijak.. dulu mak kitapun selalu gini.. masalahnyer anak2 sekarangni memang banyak cerita.. pandaijer komplen..
ReplyDeletehe he he..anak2...biasalah tu...banyak komplen kan...
DeleteHheeee, kekadang buat cenggini jugak :D
ReplyDeletesama lah tu
Deleteheheehe..jgn bagitau org...saya pun sll bt gini gak..haha
ReplyDeletesaya tak bagitau...tapi awak dah bagitaupun...hahaha
Deletehihihihhi bagus bagus!!
ReplyDeletejimatkan...
Deletebagusnyer KA pun buat mcm ni jugak
ReplyDeleteokaykan..
Deletebagus tu,boleh dipraktikan nih
ReplyDeletesilakan...
Deletegud idea.lama tak masak kari telur.yummy
ReplyDeletejom masak!
Deletebagus2..kan dah dapat 2 lauk..hihi
ReplyDeleteJimat2.
Delete