Thursday, December 06, 2012

Telur asin masak bersama nasi

Ni saya belajar dari mak.Memang kalau nak mudah masak telur asin masukkan aje telur tu bersama nasi yang kita nak masak.

 Bersihkan betul-betul telur asin tu,masukkan kedalam periuk berisi beras yang dah dibasuh bersih dan dah disukat airnya.Mudah je.Tak payah nak pantau-pantau telur tu.Dah masak nasi maknanya dah masaklah telur asin tu.



Beginilah rupanya telur asin yang dimasakkan sekali dengan nasi.Nasi dah masak boleh dah angkat keluar telur asin tu.


Bila dah belah dua,cantik dan masak je telur asin tu.Tak perlu bersusah payah rebus dalam periuk asing.Jimat masa.

Pesanan:Inilah hebatnya orang  dulu-dulu,macam-macam petua dan tips berguna boleh pakai sampai sekarang.

34 comments:

  1. owh..mcm tu ye..akak pun baru dgr ni..thanx 4 sharing..org dulu2 mmg banyak ilmu jgn main2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. la akak baru tahu ke...rasa cam ramai dah tahu ...okay jugaklah saya share ni...he he he...

      Delete
  2. Betul tu....pernah jg sblm ni dengar orng rebus telur guna cara sebegini...

    ReplyDelete
  3. Oo... ye ke? Serius saya tak tau bleh buat mcm ni. Thanks ye ummi arissa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik...lyd pun tak tahu juga...saya mati2 kata semua orang tahu pasal ni...sebab orang2 tua dulu rajin masak cenggini...

      Delete
  4. saya mmg rebus telur letak ssediit beras..bila beras masak..telur pun masak...kalau rebus terus dgn nasi camtu..belom lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah...buat sebiji dua dulu,tapi biasa bukan tuk banyak biji pun..setakat 2-3 biji kot...tenggelam kan je dalam beras yang dah disukat air tu...masak cam biasa...

      Delete
  5. Oooo boleh ye, boleh la cuba, jimat masa dan gas ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba dulu le MJ ye...kang tak cuba tak tahu...

      Delete
  6. jimat sekaligus jekan...mak saya ngaja buat camtu gak...cara org tua mmg memudahkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ada pun yang buat camtu...terasa asing lak bila ramai tak tahu...hehehe

      Delete
  7. Jangankan telur asin, telur ayam biasapun boleh guna kaedah ni..

    Kalau akak lak, masukkan telur ayam yang dah bersih tu ke dalam periuk nasi masa nasi tu baru je kering.. Tekan sikit telur tu ke dalam nasi.. Nanti bila nasi dah masak, dgn sendirinya telur tu ikut masak..

    Tapi, ada orang kata, kaedah ni tak bagus untuk kesihatan.. Mungkin sebab masak nasi bercampur cengkerang telur tu kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh..dah nak kering nasi pun boleh masuk ye...masak jugak ye...

      itulah orang dulu2...nak jimat masa,tak taulah kaedah diorang tak baik tuk kesihatan..tawakal je lah hehehe

      Delete
  8. pekena lak dengan kari daging...memang menjilat jari..

    akak..maaf bebanyak, dkna tak sempat jumpa akak.. banyak hal nak kene settel ngn family tempoh hari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm akak gatah gitu je pun dah sedap...makan ngan nasi putih je

      takpelah dkna...bkn rezeki kita nak jumpa ...banyak masa lagikan..

      Delete
  9. boleh buat macam tu yer... nanti nasi tu masin x?? seyes tak pernah cuba tau.. hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...tak masinlah nasi tu..kecuali telur tu pecah..Insya Allah jadi...

      Delete
  10. wah,, tips yang bagus ni. nak try la nanti :)

    salam kenal ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih..cubalah...

      salam kenal juga...

      Delete
  11. pernah tnye mak..ada yg rebus telur masin gitu..masak nasi..masaklah telur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betulkan cara ni...cara orang dulu2 ni...

      Delete
  12. Salam..

    Alhamdulillah.. First time tahu pasal cara ni.. terima kasih ye kerana perkongsian ini.. lain kali kalau nak rebus telur masin boleh masukkan dalam rice cooker sekali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlkmsalam...

      sama-sama...harap boleh cubalah ye..

      Delete
  13. kak, tq sudi singgah blog nadia. alang2 nadia terus follow sini ye. :) first time nadia tau pasal cara ni.
    lepas ni boleh praktikkan.

    ReplyDelete
  14. oo macamni caranya?adakah kaedah ini juga boleh dipakai untuk memasak kepsi?mungkin karipap atau sate?mohon beri penjelasan :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi2...apakata zal cuba buat dulu..sebab akak tak pernah buat lagi...kalau jadik akak nak cuba jugak...hah..okay tak cadangan akak?..

      nakal dak ni..suka menyakat ni..

      Delete
  15. Walaupun M x makan telur asin ni, nnt bleh guna cara ni kalau nk masak untuk my family

    ReplyDelete

Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...