Telur dari majlis perkahwinan adik |
Selamat menjadi santapan tengah hari |
Inilah menu saya.Sambal telur rebus.
Bahan-bahan:
Telur rebus (goreng sekejap dengan sedikit minyak)
2 Biji bawang besar (merah)(ditumbuk)
5 ulas bawang putih(ditumbuk)
semangkuk kecil cili kering
garam dan gula
asam keping
Cara memasaknya:
1.Panaskan minyak,goreng bawang dan cili kering.Goreng sehingga cili masak.
2.Kemudian masukkan asam keping,goreng lagi dan masukkan telur rebus.
3.Perasakan dengan garam dan gula.
Siap! Mudah je.
Pesanan:Esok nak buat apa lagi ye telur rebus tu?...
kat umah ni jarang dapat buat lauk sebab habis di makan dek hb. glam aa gambar masuk blog kamu..nanti lehlah akak jejalan ke lipis..tak pernah sampai lagi ni
ReplyDelete@kak ina kl-he he he akak yang glam ..saya tumpang glam je...bolehlah kak.. nak datang bgtau...nanti akak mintak si sumijelly no saya...dekat je..2 jam perjalanan non stop..
ReplyDeletemoon kalau g kenduri kawen..mesti nak telur.. tapi..skang...org kawen xsuka bagi bunga telur.. huhu
ReplyDelete@cik moon..memang sekarang jarang dah orang bagi telur...biasa-biasa gula-gula atau kek kecil tu...kami bagi telur je...gula-gula tak bagi...tak baik tuk kesihatan...he he he
ReplyDeletesaya suka gak sambal ni,selalunya saya potong dua,pas tu goreng dulu,baru buat sambal.masalahnya hubby tak suka menu klu telur yg direbus.klu buat gak kena buat lauk lain
ReplyDelete@ct N honey-hmm okay gak kalau belah dua...mudah nak makan..taklah amik sebiji terus...tapi dah hubby tak suka nak wat camne redha je lah..he he he
ReplyDelete