Hmm sedapnya...gebu dan lembut
Saya nak share kuih pau yang saya buat pagi tadi.Bangun pukul 3 pagi tadi nak menyiapkan kuih ni.Sebenarnya dalam hati nak mencuba je dulu,kalau tak jadi nak buat makan keluarga je.Kalau jadi nak hantar kat kantin sekolah anak.
Saya ambil resepi ni pun dari Cik Google.Tapi tak ingat yang mana satu empunya resepi ni. Sebab cari balik tak jumpa pula. Sebab saya biasa dah jumpa terus salin kat buku resepi. Kalau sesiapa perasan bagitaulah.
Bahan-bahan:
306 gram tepung gandum
73 gram gula
100 gram air suam
11 gram yis
60 gram air sejuk
20 gram shortening
1/2 sdt soda
1/2 sdt bread softener
1/2 sdt minyak masak
Campurkan yis dan air suam,gula kacau. Masukkan tepung, soda,bread softener,minyak masak,shortening dan air sejuk. Putar sebati dengan hook. Memang lembut waktu ni.
Timbang dalam 30gram setiap satu. Tinggalkan sekejap dalam 15 minit, dia kembang sikit. Ambil satu doh,leperkan masukkan inti.(Inti terpulang). Katupkan balik.Letak atas alas plastik kecil.
Masuk dalam kukusan.Biarkan kembang semula dalam 10-15 minit. Kemudian baru kukus 10 minit.
Siap. Memang lembut. Puas hatilah. Biasa buat tak dapat selembut ni.Gebu gitu!
Inti,nak juga ke? Okaylah.
150 gram gula merah
3/4 cawan air
1/2 biji kelapa parut
garam
daun pandan
Masak atas dapur.Letak gula dan air,biar mendidih masukkan kelapa,garam,kacau hingga kering sedikit.Jangan kering sangat.Pastikan api kecil digunakan.Jangan kecil sangat pulak.Sederhana.
Pesanan: Cuba lah lembut dan gebu.Eeee geramnya!
akak pun suka buat pau dulu..skrg dah jarang buat sebab 3 orang anak dah duk kat asrama dan ke uni..
ReplyDeletetangan anak kecik tu...si imran yang kelaparan
3pagi buat pai ek..
ReplyDeletewow~ sedap nya.. dulu mama kita pun selalu jugak buat pau~ :D
ReplyDeletekak ina kl-kak la sukanya saya kak ina singgah sini..lama asyik baca kak punya blog,time nak komen ramai sangat yang komen..selalu tak jadi..
ReplyDeleteakak kalau buat pau lagi sedap..kan orang lama..
r-mean-bukan buat pau je,buat kuih lain juga untuk jualan..
ReplyDeletelavender-memang sedaplah..kan saya yang buat...he he he
wah!.. pukul 3 pagi dah bangun ye.. ni utk jual ye kak....
ReplyDeleteMunna-ha'ah...jual sikit-sikit je..bukan banyak pun..dalam satu adunan je...lebih buat makan pagi tadi..
ReplyDeletealamak sukeee kue pauu jgk...........pau kacang meroh..heee
ReplyDeleteSilah-akak tak gemar kacang-kacang ni..inti kelapa jugakkkk sukaaa...atas selera oranglah kan..
ReplyDeletemak cik..klu xde shortening tu jd dop? pastu soda gnti ngn baking powder..samo dop?
ReplyDeleteInoue- nak ganti-ganti ni tak reti juga..cuba resepi mudah ni pula
ReplyDelete1kg tepung
1/2 cawan minyak
1 cawan gula
11gm yis segera
jadi juga tapi tak gebu cam resepi mcik lah..