Kuih ketayap aka kuih gulung
Bahan-bahannya:
Inti:
150 gm gula melaka
3/4 cawan air
1/2 biji kelapa parut
garam
daun pandan
Kulitnya:
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan santan (takde santan air kosong pun boleh je)
1 biji telur
pewarna hijau
blender semua
Cara-caranya:
Inti tu sama macam buat inti pau rujuk sini.
Kulitnya pula-letak minyak dalam 1/2 sudu besar,golekkan-golekkan kuali agar kena separuh permukaan kuali ditengah-tengah.Ambil 1 1/2 senduk (guna senduknasi) adunan letak atas kuali,golek-golekkan kuali agar serata ketebalannya,jangan nipis sangat dan jangan tebal sangat.
Pastikan api kecildigunakan. Dalam 1-2minit agak-agak dah masak,angkat perlahan-lahan,letak dalam piring leper.Siap.Siapkan sampai habis adunan tau.
Ambil inti letak dihujungnya memanjang,lipat kiri kanan,gulung. Barulah siap.
Pesanan: Kuih ni lah paling senang dibuat,tapi ada masa tak menjadi juga.Tapi semangat untuk mencuba melebihi dari segala-galanya. Maka jadilah kuih ni.
terliur la plak pg2 ni..dh la x de srapan kue..kne bli klo nk mkn kue..heeee
ReplyDeleteSilah- Biasalah tu..dah namanya belajar lagi..mana sempat nak buat kuihkan..lagipun nak makan sorang baik beli jeee..
ReplyDeletemcm sedapp je! nk sikittt! ;)
ReplyDeletetia- habis dijual!
ReplyDeletesedap nih..rasa nk buat lah esok hehe terlupa kuih nih...kih2 asyik nk masak westren jer..
ReplyDeletePuanBee-cubalah..
ReplyDelete