Biasa pengat pisang dimakan sebelah petang
Bahan-bahannya:
sesikat pisang dipotong kecil-kecil secara menyerong
4 gelung gula melaka size kecil
1/2 senduk gula
1/2 sudu kecil garam
1 biji kelapa (ambil santan)
sedikit sagu jika suka
Car-cara membuatnya:
1.Masukkan santan dan gula melaka,gula pasir.
2.Kacaukan sehingga gula hancur.Masukkan sedikit sagu jika suka.
3.Masukkan pisang.Kacau hingga masak santan tu.
4.Rasa kemanisan yang dikehendaki.
Hmm..sedap dimakan waktu minum petang.
Pesanan:Teringat pada Cikgu Niena tentang pisang nangka tu,dia sangka pisang tu tak masak lagi,sampai lembik dah pisang tu.Yelah warna kulit hijau lagi.Saya pun tak kenal sangat nama-nama pisang ni.
hujan2 ni sedapnya kalau dapat makan pengat pisang..he2x..lama dah mama tak makan..hu2x..
ReplyDeleteCUACA SEJUK2 MCMNI MMG SEDAP MAKAN PENGAT NI... T
ReplyDeleteSalam ziarah,
ReplyDeleteSedapnya...kegemaran Kak Ros ni....
sedap ni makan tetengah ujan.. suam2 :D
ReplyDeleteterima kasih...mama aini,munna,ros,dni-memang sedap...
ReplyDeletedkna suka makan pisang nangka goreng...kat sini susah nak dapat pisang nangka.
ReplyDeletekat klate mamang glamor betul pisang nangka ;p
rasanya memang sedap... dkna kurang minat makan pengat pisang..tapi kalau da depan mata, makan jugak..heheeee
@Dkna-ye lah akak pun jarang dapat pisang nangka kat lipis tu..yang ada banyak pisang kebatu(betul ke ejaan ni?)..biasa akak buat pisang goreng..hmmm kalau rasa pengat akak gerentinak tambah lagi ..hehehe
ReplyDelete