Dulu saya ada pernah bercerita tentang makanan di Kelantan,di akhir entry ini saya beritahu tentang sejenis kuih yang di gelar kuih topi.Inilah rupanya kuih topi.Saya tak pernah jumpa lagi ditempat lain melainkan kat negeri Kelantan je.Kalau ada di negeri lain bagitaulah ye.
Memang kalau saya balik Kelantan saya akan cari kuih ni.Kuin ni diperbuat daripada tepung beras.Ada kakak ipar saya bagitau resepi dan cara membuatnya,tapi saya dah lupa,sebab tak salin.Boleh google kan.Boleh jangka dah kenapa digelar kuih topi kan.Rupanya je dah sebijik macam topi.Tapi bila saya google ada juga yang memanggilnya kuih cucur.Tapi saya tetap nak panggil kuih topi.
Kuih ni pun menjadi kegemaran anak-anak.Pernah sekali saya merajuk dengan anak-anak sebab habiskan kuih ni.Saya ingat diorang tak nak makan.Nasib baik takde batu belah batu bertangkup.Sekarang ni bila anak-anak pun gemar makan,kalau beli kenalah beli banyak sedikit.Kadang-kadang rasa nak beli banyak bawa balik rumah.Releven tak?he he he...
Ha kalau ke Kelantan jangan lupa ye beli.Tapi kuih topi ni kena pilih-pilih juga beli,saya suka tepi dia tak gelap sangat dan sizenya ada besar ada kecil,saya suka yang besar,baru terasa nikmat memakannya.Berminyak sedikit kuih ni,ye lah kuih ni digoreng dalam minyak yang banyak.
Pesanan:Bila lah nak belajar buat ni,bahan-bahannya nampak senang je.
Apa rasa dia? manis? lemak? pedas? tetiba kakak jadi teringin nak tahu juga. Tak apa kakak google lah. Cantik kalau susun dalam pinggan. Mungkin ada mould dia jadi macam ini kot...
ReplyDeletekuih ni rasa manis kak...akak cubalah buat..banyak resepi kalau search kat google...
Deletekat tempat saya(perak) panggil cucur jawa.rasanya kuih yg sama,sbb rasa manis cuma rupa dia takde la bertopi naik mcm tu.warna pun gelap sikit,memang sedap kuih ni....:)
ReplyDeleteoh kat Perak cucur jawa ye..ok..
Deletepernah tengok....
ReplyDeletesedap juga dan nampak macam topi..........
kena rasa lepas ni..
Deletetak penah makan..tp kat kantin sekolah saya selalu ada..tak ebrani nak cuba..takut tak sedap...huhu
ReplyDeletecuba lah makan chekgu..mana tau lepas ni hari-hari nak beli...tapi bergantung juga pada yang buatnya...kalau garing sangat tak sedap kot..
DeleteSaya nak bg tahu ni..saya dlm proses membuat kuih ni mgu lepas. Makteh saya ckp klu saya pandai dia akan tabik spring dgn saya. Azab nyer hanya Allah yg tahu..sangat2 rumit tau nampak mcm senang. Ada yg kena perap semalam, api nak kena sedang minyak pun sama, pastu jenis tepung yg kita pakai..kuali lak nak yg betul2 cembung..adoiii..senang citer ni dah kali ke3 buat..huhuhuhu
ReplyDeleteAwak ada tips tak nak tolong saya buat?..huwaaa!!
he he he...jangan tanya saya ..saya tak pernah buat langsung,tengok orang buat pun tak pernah...susah juga ye..nampak bahan-bahan senang je kan...cerewet juga ye nak buat kuih ni...
Deletenampak macam cucur jawa kalau dikg saya...warnanya agak coklat sikit sebab ada masuk gula merah kan..mmg rumit sikit nak buat,,..kekadang tak jadi kalau buat....saya suka sangat cucur ni....kalau balik kg..mesti beli..arwah mak pandai laa buat..huhuh...kat kawasan saya tinggal ni..mmg ssh nak dapat..
ReplyDeletewarnanya putih di tengah..mungkin guna gula biasa...lain warna rasa sama kot...tapi memang sedaplah kan..
Deleteakak pun suka kuih ni...cuma tak tahan dngn minyaknya...
ReplyDeletebetul tu kalau tak tos betul2 minyaknya..terasa muak..
Deletebaru nak cakap..nasib baik takde dah batu belah batu bertangkup... hehe
ReplyDeletetp memang macam bentuk topi..kan..
he he he...tu lah...sib baikkan...
Deletememang bentuk topi cuma takde hiasan he he he
oooo gitu... mia baru je tahu ni...
ReplyDeletebanyak lagi kuih-kuih negeri orang lain kita tak tahu kalau takde yang bagitau kan Mia...eloklah share bila dah tahu
Deletemunna panggil kuih cucur ... suka makan yg tepi sekeliling kuih tu
ReplyDeleteitulah ramai juga panggil kuih cucur...sedapkan..
Deleteehem..memang mcm topi.. :)
ReplyDeletebole kita hias topi tu kalau kreatifkan...
Deletemacam sedap.. t balik kelantan Ahlam nk p cari la.. :)
ReplyDeletecari tau!
Deleteacu try gi pasar berek 12.. kak yah cucur berek 12 ada jual.. bloh try nk thu rasa gapo.. stkat ni mkan abis licin
ReplyDeleteKuih ni mmg sdp sgt. Tak puas makan
ReplyDeletesya dah 2 kali buat... x menjadi topi..... jadi mendatar gitu je... ingt nk jual... huhu nmpak senang ..tpi susah..huhuhuhuhu sedeyhhhhh
ReplyDeleteDah banyak kali cuba kaedah dan resepi yg berlainan. Memang x jadi. FYI
ReplyDeleteKueh topi/tepong cucur/cucur jawa adalah kueh yg sama
Dan kueh ni ada dlm dua perisa
Gula putih dan gula melaka
Hanya dari Kelantan atau org Kelantan sahaja bentuk nya sebiji mcm topi.
Kalau di Negeri2 lain atau Jawa Indonesia bentuk nya seakan sama tapi topi nya tidak begitu menyerlah. Ketinggian bahagian tengah kueh di kelantan lebih ketara sehingga menampkan bentuk topi manakala di tempat2 lain ditengah itu sekadar membuncit sedikit sahaja. Rasa lebih kurang smaa sahaja
Pengunaan gula yg banyak mengahsilkan lubang2 lava setelh di goreng kerana tepung beras sifat nya padat. Apabila dicampur gula yg banyak adunan nya akan meletus letus membentuk lubang lubang didalam kueh itu.
Apa pun resepi nya sama saja hanya berbeza pada sukatan bahan
Kesalahan boleh terjadi kerana
1.Ketidak tepatan sukatan
2.kesalahan memilih tepung iaitu gandum atau tepung beras. Jika tersalah pilih brand itu pun menyumbang pada kegagalan
3.Teknik menggoreng, penggunaan api dan penggunaan minyak
4.peram kueh ini bagi yg duper hebat tidak perlu peram. Tapi kebiasaan nya diperam sekurang kurang nya 2 jam atau lebih hingga semalaman adalah lebih baik
4.kacau kaedah kacau perlu agak lama. Ada yg lenguh hingga bertukar pada elektrik mixer. Pendapat sya keterlaluan jika pakai mixer hnya pakai wire whisk biasa kacau dlm 15 menit.
Saya telah mencuba byk kali masih tidak mendapat markah 100% dan sya hampir kemurungan.
Sya sering mendapat rupa cucur jawa tapi utk dpt topi kelantan hanya 80%
Kasihani lah saya...
Sekian