Bahan-bahannya:
1 kg udang sederhana besar (buang kepala) sukati nak masuk semua pun ok je.
sebiji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
1/2 ibu jari halia
13 biji cili api (nak pedas tambah lagi)
santan dari 1/2 biji kelapa (agak-agaklah kuahnya,nak lagi lemak bnykkan sikit kelapa dan air)
1 keping asam keping
1 batang serai (dititik)
garam dan ajinomoto
1 helai daun kunyit (carik-carikkan)
Cara-cara membuatnya:
- Bawang merah, bawang putih,halia dan cili api dikisar. Masukkan dalam periuk yang berisi santan yang telah di perah.
- Masuk serai,daun kunyit dan asam keping.
- Kacau selalu, biar menggelegak sikit, baru masuk udang.
- Kacau lagi,jangan tinggalkan dia. Api sederhana ye.
- Masuklah garam dan ajinomoto.Dah lama sikit sampai udang pun dah masak santan pun dah masak,tutup api. Agak-agak 15 minit kot. lama gak saya kat dapur masa tu.
Sedia untuk dihidang.
Pesanan: Bagi saya ringkas dah ni, tapi tak tahulah anda. Cubalah.
sedapnya..insyaAllah nk cuba la walaupun x pandai masak sgt..=)
ReplyDeletetime2 pose ni, tgk gambar je dh nmpk sedap...bila nak dtg sini puasa..
ReplyDelete@Bidadari Fiza...cuba jangan tak cuba
ReplyDelete@Cik Norfa ...tak yah g sana pun akak leh puasa kat sini...takkan nak balik je baru nak puasa..ha haha..cuba baca balik ayat kau tu..