Thursday, August 29, 2013

Masih adakah peristiwa ibu mengandung di suruh berbogel?

Seronok juga sebenarnya bila kita dapat berinteraksi di alam maya ni dengan berkongsi pengalaman.Siapa kata berblogging buang masa.Disamping kita menambah kawan-kawan,kita juga berkongsi kisah suka duka bersama.

Seperti kisah saya kongsikan di entry saya: Karenah Hospital Kita.Rupanya ada kisah yang saya sendiri tidak tahu dan tidak mengalaminya.Seperti kes berbogel sewaktu berada di bilik bersalin.

Kalau kita lihat komen dari Pn Faridah ni,

klik gambar untuk lebih jelas...

Tahun 1994 dah disuruh bertelanjang bulat dalam bilik bersalin.Ish teruk sangat bunyinya.Sedangkan yang perlu dibuka hanya bahagian perut ke bawah,itupun biasanya akan ditutup juga dengan sehelai kain.Tapi itulah nasib Puan Faridah bila perkara ini terjadi ke atas diri beliau.

Ada lagi komennya:

klik gambar untuk lebih jelas.

Tahun 80an dan 90an yang banyak sebegitu...saya lahir anak sulung tahun 1998 mujur tidak disuruh berbogel.Mungkin saya juga akan turut je waktu jika disuruh berbogel,sebab masih muda lagi ketika itu.Tak pandai bersuara.

Ada lagi cerita yang lainnya:

klik gambar untuk lebih jelas

Pn Hazratie pun mengalami peristiwa yang sama.Saya terkejut bila keadaan ini berlaku.Kasihan pada mereka.Jika kita banyak komplen,takut tak dilayan pula jika kita nak minta tolong dengan nurse.


Puan Zarina wati pun berkongsi kisah bab aurat yang serupa.Tetapi untuk pemeriksaan kesihatan.Itu terjadi sewaktu pemeriksaan rekrut wanita.Seperti zalim je bunyinya,namun apakan daya wanita tidak dijaga kehormatan mereka oleh pihak berkenaan.

Saya tertanya-tanya hingga kini,masih adakah lagi peristiwa seumpama sebegini,disuruh bertelanjang didalam bilik bersalin atau pemeriksaan oleh doktor lelaki terhadap wanita yang melibatkan aurat.

Jika masih ada wanita Malaysia belum merdeka.Perkara ini telah terjadi berpuluh-puluh tahun lamanya.Sejak merdeka hingga sudah 56 tahun merdeka,di mana hak-hak wanita yang telah ditunaikan.Sangat kecil jumlahnya.

Silalah pihak berkenaan ambil berat hal ini,hal yang juga melibatkan kaum keluarga mereka juga.

Pesanan:Boleh baca lagi komen-komen yang lain dalam entry tersebut.

50 comments:

  1. Kakcik ada pengalaman bersalin di hospital kerajaan (HKL) dan hospital swasta (PUSRAWI) - memang berbeza sangat layanannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pernah g klinik swasta...kak cik..tak tahulah bezanya..

      Delete
  2. Saya bersalin di hospital kerajaan tapi takde pulak kena telanjang bulat..Ermm kesian mereka yang kena macam tu, kalau saya kena mcam tu mau saya dah report jugak lepas bersalin tu..Tak patut la kan kena bogel terus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun semua klinik kerajaan,Alhamdulillah tak de peristiwa camtu..

      Delete
  3. Blm penah ada pengalaman bersalin dalam.hosp kerajaan..huhu..tp setahu rinla skang dh tak mcm dulu kot sis..pnh tanya kawam2 yg sama umur..xd plak disuruh telanjang bulat..mgkn itu kes2 dulu la ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah rin,sekarang ni mungkin takde,tapi mana tahu ada juga kat kawasan-kawasan lain..kita je yang tak tahu..

      Delete
  4. pernah dengar juga ada antara kawan2 kat office ni yang bersalin secara berbogel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pn Farah, di mana kawan2 awak tu bersalin? tahun bila?

      Kak Nur

      Delete
  5. astaghfirullah..terkejut saya baca. Dahle tgh sakit bersalin...kena dera gitu pulak. Org tgh sakit dan tak tau apa, ikut jelah. Apa relevan kena bukak semua tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun terkejut juga...tak tahu mana relevennya..tutup pun masih boleh bersalin..

      Delete
  6. sy dua2 anak bersalin di hospital kerajaan tapi x plak disuruh berbogel...maybe bergntung pd hospital kut...kita walau dalam nak sakit..masih ada aib dan aurat yg perlu dijaga..betul x kak?

    ReplyDelete
  7. kakak saya pon penah cerita dia kena berbogel. masa tu tahun 80an. Pastu dulu nurse kat spital kerajaan lagi samseng. Garang yg teramat. Tak bleh bayangkan kena bogel depan lelaki yg bukan suami. Malunya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah dapat bayangkan,tapi tu lah malunya mereka kan...

      Delete
  8. Yela, memang malu kalau kita kena telanjang kan. Kalau husband mestimmengamukmkan... Saya baru 2 anak, 2-2 anak saya husband n saya cuba cari doc pompuan. Agaknya doc2 pelatih tu memang galak n ambil kesempatan kan... Memang meyedihkan utk sapa yang alami situasi macam ni. Moga sekarng ni dah tak ada lagi kena telanjang bulat masa nak bersalin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap-harap begitulah kan...semoga ada jalan penyelesaian...

      Delete
  9. kalau tahun2 80an dan 90an memang biasa situasi telanjang bogel dalam labor room ni...tahun2 lewat 90an sampai sekarang rasanya dah takde....tapi ada juga dengar cerita bersalin caesar kena bogel dulu sebelum ditutup kain.....

    Pn Lydsunshine, kakak awak bersalin di hospital mana? tahun bila?

    Kak Nur

    ReplyDelete
  10. salam ibu-ibu, saya Yanti, kalau di Indonesia masih lagi mengamalkan cara yang tidak Islamis ini...coba baca di sini

    http://www.yaslisinstitute.org/news.php?view=100

    rakan saya sendiri pernah menceritakan hal yang sama

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah baca cerita tersebut,terima kasih sudi kongsikan...

      Delete
  11. salam, puan idazaidi bersalin tahun 1998 ye? di hospital mana? HKL jugak ke? saya sendiri tak pasti bila amalan membogelkan para ibu di labor room ini dihentikan......

    tapi saya masih ingat ada beberapa orang tulis surat komplen dalam suratkhabar....mungkin selepas itu ada tindakan utk membaiki keadaan....

    sekarang ni kalau cerita kat orang yg baru bersalin, diaorang tak percaya hospital kerajaan biarkan ibu2 bersalin telanjang tanpa seurat benang!

    mungkin Puan LydSunshine boleh sahkan sendiri cerita ni....

    pn faridah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahun tu saya bersalin di HUSM Kubang Kerian,Kelantan...

      tentang komplen dalam suratkhabar saya belum pernah baca lagi....betul tu,kalau cerita kat orang baru bersalin sekarang memang dioran takkan percaya...

      Delete
  12. untung le jd doktor ni ye, suami nak tengok kena bayar hantaran beribu riban....doktor tengok dan sentuh free je....pastu suami bayar lagi!

    nanti dah kahwin terpaksa la aku cari duit beribu riban utk dapatkan doktor wanita di hospital swasta...

    Jafni Jep

    ReplyDelete
  13. alahh....kalau tengah sakit menahan contraction tu, dah tak kisah apa dah....bogel ke haper ke tak peduli dah, janji selamat bersalin.....

    ReplyDelete
  14. AnonymousNovember 28, 2013 at 1:15 AM

    mana boleh awak cakap mcm tu? walaupun sakit nak bersalin, maruah tetap ada, tetap rasa malu yang teramat, tak pernah berbogel melainkan di dalam bilik dgn suami.......

    kalau awak di tempat saya mcm mana? bukan sorang doktor lelaki yang tengok tau!

    ReplyDelete
  15. salam semua, saya Khairul Azman...pengalaman yang memalukan ini memang benar sekitar tahun 90an dulu, walaupun malu saya ingin berkongsi perasaan saya sendiri sebagai seorang suami....

    isteri saya bersalin anak sulung di HKL juga seperti pn faridah, tapi pada tahun 1992, saya masih ingat ketika itu Malaysia menang Piala Thomas badminton, selang beberapa hari lepas itulah isteri saya bersalin....

    ketika itu para suami tidak dibenarkan menemani isteri di labor room, saya sendiri tidak tahu apa yang berlaku dan bagaimana situasinya, hinggalah selepas tamat tempoh pantang isteri saya, saya terdengar isteri saya bersembang dengan jiran-jiran perempuan...

    ketika itulah baru saya tahu bahawa semasa di dalam labor room, isteri saya telah dilucutkan segala pakaian, bertelanjang bulat tanpa seurat benang dan ditonton doktor-doktor lelaki termasuk doktor-dokto pelatih lelaki!

    hancur luluh perasaan saya ketika itu, apabila jiran-jiran telah pulang saya bertanyakan sendiri kepada isteri....rasa dayus saya sebagai suami kerana seluruh tubuh isteri saya (termasuk bahagian yang tidak terlibat dalam proses bersalin) ditonton lelaki-lelaki lain.....

    selang 2 tahun selepas itu, isteri saya melahirkan pula anak kedua, gaji saya sebagai pembantu rendah am dan gaji isteri saya sebagai kerani masih tidak mampu untuk membiayai kos bersalin di hospital swasta.....

    dengan perasaan berat hati terpaksa sekali lagi bersalin di HKL dan ketika menghantar isteri ke wad, isteri saya mohon maaf siap-siap dengan saya, saya kata takpa...walaupun dalam hati berkecamuk....

    saya tahu maruah isteri saya dan maruah saya sbg suami akan tercabar sekali lagi...tapi tidak ada pilihan....dan benarlah setelah pulang ke rumah, isteri saya memberitahu memang dia terpaksa bertelanjang bulat sekali lagi di hadapan doktor-doktor lelaki....

    saya harap perkara ini tidak akan terjadi lagi dalam zaman milenium ini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yang semua wanita dan suami harapkan...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  16. malunya baca cerita encik azman, boleh bayangkan betapa jatuhnya maruah seorang suami....malah boleh dianggap dayus membiarkan aurat isteri ditontoni....namun apakan daya.....

    begitulah cerita rakan ofis saya, dia ni alim2 sikit, bertudung labuh...pernah satu hari bersembang pasal pengalaman bersalin...ada sorang lagi kawan tanya dia "akak masa bersalin pakai tudung jgk ke?"
    nak tahu apa jawapan dia? "bertudung apanya, nurse dah bogelkan akak masa tu!" terdiam kitaorang yg mendengar.....

    Kak Nur

    ReplyDelete
    Replies
    1. setelah mendengar rancangan semanis kurma,istilah darurat masih belum boleh dijadikan alasan jika masih ada lagi pilihan,lebih-lebih lagi negara kita negara Islam.

      Delete
  17. ya, saya lelaki dayus, membiarkan tubuh isteri saya yang bertelanjang bogey ditontoni entah berapa ramai doktor2 lelaki pelatih....

    tapi apakah daya saya, walaupun kali kedua bersalin itu tahu akan jadi seperti itu lagi, tapi saya tidak mampu hantar isteri ke hospital swasta...

    khairul azman

    ReplyDelete
  18. pengalaman puan faridah dan puan hazratie sama macam kakak sepupu saya, bersalin zaman 90an jugak....makcik2 saya yang bersalin zaman 80an pun cerita yang sama....

    memang zaman tu semua ibu-ibu yang masuk labor room dibogelkan....telanjang bulat tanpa seurat benang dan ditonton doktor2 lelaki termasuk doktor pelatih....dah la tu nurse zaman tu mulut tak ada insurans.....dan garang yang teramat....

    kakak sepupu saya kata, masa dia minta kain untuk tutup buah dada, dimarahi nurse dan nurse perli masa 'buat' tak malu pulak! terpaksalah kakak sepupu saya telanjang bogel sambing mengangkang kaki....bukan dia sorang, ada 8-9 orang lagi dalam labor room tu....

    azimah

    ReplyDelete
  19. Salam semua, saya CikguHazlina....tahun 1999 saya bersalin anak sulung di hospital sibu, sarawak...semasa masuk maternity ward diberi sehelai kain tutup bahagian dada ke peha...
    Tp masuk saja ke labor room, nurse tanggalkan kain tu... tak tergambar malunya saya masa tu.. tak pernah bertelanjang bulat dalam terang benderang walaupun dgn suami....
    mandi pun pakai kain basahan...

    ReplyDelete
  20. Salam semua..pengalaman bersalin secara ceaser di hosp putrajaya pada tahun 2010.

    Die bg pakai baju utk bedah tu (tutup depan tp belakang diikat ikat je), bila dah berbaring atas katil bedah, kain tu diangkat tinggi smpai ke dada (terdedah la semua bahagian tubuh) smpai laa sy x sedarkan diri kerana dibius.

    Masih tak faham apa perlunya di angkat kain sampai terdedah semua bahagian tubuh jika sebahagian kecil je kawasan yg nak dibelah.

    ReplyDelete
  21. Anon June 18, 2014 at 7:05 PM, baju tu diangkat sampai nampak buah dada ke? atau diangkat sampai bawah buah dada sahaja? kain tutup kaki tak ada ke? selalunya bila cesar bahagian perut saja terdedah.....
    azimah

    ReplyDelete
  22. "AnonymousNovember 18, 2013 at 10:43 AM
    salam ibu-ibu, saya Yanti, kalau di Indonesia masih lagi mengamalkan cara yang tidak Islamis ini...coba baca di sini
    http://www.yaslisinstitute.org/news.php?view=100
    rakan saya sendiri pernah menceritakan hal yang sama"

    saya terbaca artikel ini semasa mengoogle...dua tahun lepas, tahun 2012 saya bertugas dengan sebuah syarikat trading Malaysia di Jakarta....semasa saya bawa isteri tinggal bersama di sana, isteri saya sudah 2 bulan hamil.....

    jadi bila tiba waktu bersalin saya hantar ke hospital kerajaan di sana...di Indonesia hospital dipanggil Rumah Sakit...

    semasa isteri saya beberapa hari lagi due nak bersalin, ibu mertua saya datang untuk menemani isteri saya semasa berpantang....

    jadi semasa isteri saya berada di dalam labor room itu, ibu mertua sy dibenarkan masuk sekejap, saya tidak boleh masuk kerana para suami tidak dibenarkan masuk.....

    lepas ibu mertua saya keluar, dia cerita kepada saya "Bini hang dah ditolak masuk labor room, mak tengok doktor2 tengah cek bukaan ibu2 dalam tu, dok seluk2 depa punya, bini hang sekali la....hang tau dak semua telanjang bogey dalam tu, nurse tak bagi pakai apa, loqlaq Indon ni..."

    terkejut dan pucat lesi saya apabila mengetahui isteri saya sedang ditonton dan diseluk doktor2 pelatih lelaki.....rasa geram pun ada tapi apa boleh buat, nak tak nak kena bersalin jugak....kita bayar hantaran mahal2 baru boleh tengok....doktor2 tengok free saja....

    Azlan (Sg Petani)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah...susah juga bila tiada pilihan yang sesuai dengan kewangan dan kehidupan kita.

      Delete
  23. saya menangis hancur hati dgr cerita en khairul azman...laju terus air mata keluar... bile smpi ayat tapi saya tak mampu hantar isteri ke hospital swasta... ya Allah.....peritnya bile tiada pilihan...bukakanlah pintu kebaikan ya Allah agar tiada yg teraniaya lagi...amiin -ibu naurah n naufal..bp

    ReplyDelete
  24. isteri saya bersalin di sarawak tahun 1997 pun sama jugak layanan, kena telanjang bulat dalam labor room....kita bayar hantaran mahal-mahal baru boleh lihat tubuh isteri, doktor-doktor tengok free saja....

    ReplyDelete
  25. Salam semua, isu pendedahan aurat ini bukan hanya semasa bersalin atau pemeriksaan payudara....baru2 ini saya membuat Stress Test di sebuah hospital swasta di Bintulu

    Kepada yang tidak tahu, stress test adalah ujian untuk mengesan masalah jantung....

    saya berseluar track dan berkasut sukan, tapi hendak tak hendak baju dan tudung mesti dibuka kerana badan dipenuhi wayar untuk mengesan masalah jantung semasa kita berjalan dan berlari di atas treadmill....

    ingatkan buka baju masih boleh pakai coli, tapi itupun kena buka...dalam bilik hanya ada seorang nurse wanita dan doktor pakar jantung yang semestinya lelaki, memang susah nk cari pakar jantung wanita...

    nasib baik doktor itu agak berumur (50an) dan saya pula baru 33 tahun...bayangkan berjogging atas treadmill dgn tidak berbaju, bergoncang dan bergoyang buah dada....

    nurse berbangsa Iban tu tersenyum sinis je kat saya....

    Massuri Husaini
    Bintulu, Sarawak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedihnya saya mendengar.Seperti diri menjadi bahan tontonan bukan untuk ujian.

      Delete
    2. sepuluh tahun lalu saya bersalin di hospital bintulu, sarawak…
      memang ditanggalkan semua pakaian oleh nurse, ada 8 orang dalam labor room termasuk saya….
      semua bogel bulat je….doktor lelaki cina masuk dengan keadaan saya dan ibu2 lain bertelanjang sepenuhnya….

      kemudian tahun 2011 saya check ketulan di susu, juga kena dengan doktor lelaki cina….doktor tak pakai glove pun masa picit2 susu saya…..

      (Syaffikah)

      Delete
  26. Salam semua, saya Habsah dari Mentakab, Pahang....saya sendiri ada pengalaman yang serupa di Hosp. Mentakab...bukan sekali tapi dua kali, tahun 1996 dan 1999....

    zaman sekarang kalau cakap bersalin hospital kerajaan kena telanjang orang susah nak percaya....tapi itulah pengalaman ibu2 yang bersalin zaman sebelum ada internet dulu....

    anak pertama tahun 1996, saya dan 7 orang lagi ibu2, semuanya Melayu....bertelanjang bulat dan disuruh mengangkang oleh nurse....setiap 20-30 minit doktor2 round dan menyeluk untuk check bukaan....

    doktor Melayu sorang, cina sorang, india 3-4 orang dan seorang singh yang pakai serban....yang singh itu kira doc pakar la....dahlah tangan berbulu...

    suami2 tunggu di luar labor room, tidak dibenarkan masuk, mereka tidak tahu isteri2 mereka sedang membuat tayangan percuma, free show utk doktor2 lelaki....

    mula2 apabila nampak doktor2 masuk, kedua2 tangan saya tutup puting tetek, tapi selepas diperiksa bukaan dan diseluk, doktor nak pasang wayar atas dada pulak, terpaksalah ketepikan tangan.....

    ReplyDelete
  27. tahun 1999, bersalin secara caesar, itupun selepas hampir 3 jam dalam labor room sambil bertelanjang bulat membuat tayangan percuma sekali lagi kepada doktor2 pelatih muda....

    sementara tunggu giliran dibedah pun dibiarkan tanpa seurat benang....selepas dibius cuma ditutup sehelai kain, habis bedah nurse perempuan yang uruskan....

    cuma tak faham kenapa perlu tunggu lama sebelum dibuat keputusan untuk dibedah....terpaksa tunggu lama dalam labor room....

    ReplyDelete
  28. Assallammualaikum, sy bersalin 4 Kali di Ppum,ank pertama 1994,ke dua 95,ketiga 1999,ke 4, 2001,semua OK je, x de kena bogel pun, Alhamdulilah.

    ReplyDelete
  29. Assallammualaikum, sy bersalin 4 Kali di Ppum,ank pertama 1994,ke dua 95,ketiga 1999,ke 4, 2001,semua OK je, x de kena bogel pun, Alhamdulilah.

    ReplyDelete
  30. Puan Sam bersalin di PPUM baguslah dijaga aurat
    Saya bersalin tahun 1994 di HKL memang bertelanjang bulat ramai-ramai dalam labor room tu

    pn faridah

    ReplyDelete

Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...