Wednesday, April 15, 2015

Kesibukan Menguruskan Taska Baru

Alhamdulillah ...impian menjadi kenyataan.Berkat usaha dan doa dari semua yang menyayangi diri ini,akhirnya dapat ramai anak.Bukan seorang tapi hampir 20 orang semuanya.Termasuk Taska Di Rumah.




Itulah taska saya.Taska Mutiara Ibu,yang berlokasi di Taman Benta Permai,Benta,Pahang.
Bermula dengan menjaga anak jiran secara suka-suka (dah tak keja,jadi boring duk umah goyang kaki),maka saya mula berdaftar sebagai Taska Di Rumah Ibu pula.






Semenjak dari itu semakin bulan semakin tinggi permintaan untuk menjadi pengasuh anak-anak jiran sekitar Kuarters Guru Benta.Semakin ramai ingin menghantar anak masing-masing.Sedangkan saya tidak mampu menguruskan seorang diri dan terhad sehingga 9 orang kanak-kanak sahaja.

Akhirnya saya membuat keputusan untuk mengikuti Kursus Asuhan Dan Didikan Awal Kanak-kanak Permata Negara (KAP).

Setelah hampir sebulan mengikuti kursus tersebut,saya pun pulanglah ke kediaman saya dan mulalah mencorak-corak langkah-langkah yang perlu di ambil untuk peringkat penubuhan Taska saya itu.

Ianya tidak semudah yang disangkakan.Saya kerap keluar bertemu orang itu,orang ini untuk melengkapkan segala syarat-syarat yang ditetapkan oleh pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat.Bagi mereka yang berminat untuk mengetahui syarat-syarat untuk buka taska boleh layari laman web JKM sendiri atau bertanya dengan pejabat JKM yang berdekatan dengan tempat tinggal anda.

Sebenarnya ianya telah beroperasi sejak bulan Oktober 2014 lagi.Namun dengan rasminya ianya beroperasi pada 12 Januari 2015.Alhamdulillah kini sedang menerima semakin ramai kanak-kanak untuk memasuki taska ini.Dan dengan rasminya juga Taska saya sudah pun berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat bermula 27 Oktober 2014.Ianya sah sehingga tahun 2019 selama 5 tahun.Dan had kemasukan kanak-kanak seramai 15 orang.

Kini saya mempunyai 2 orang pekerja di Taska Mutiara Ibu dan seorang pekerja di Taska Di Rumah Ibu.


Saya bergambar di hadapan Taska Mutiara Ibu.
Mohon doa yang baik-baik sahaja.
 Inilah yang menyebabkan kesibukan nak update blog.hehehe

Pesan:Jika tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya.


6 comments:

 1. tahniah..
  banyak ganjaran nya bila menjaga budak2 ni..
  Jaga lah mereka seperti menjaga anak2 sendiri..
  semoga berjaya..

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillah... smoga Allah mberkati urusan mulia ini.. smoga dioermudahkn dan smg berjaya yer..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alhamdulillah.syukur pada Allah.Dia jugalah yang memberi rezeki ni.Terima kasih ye

   Delete
 3. assalam dear ida..ingat lagi mama..congrats dah ada taska sendiri..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam mama...ingat mama...jangan tukar icon kucing tu..sebab gambar tu ida ingat akak..hehehe..maaflah mama blog mama pun tak sempat jenguk.sibuk sikit.Terima kasih mama ingat ida lagi..hehhee...terima kasih juga ats ucapan tahniah...kalau ke Benta jemput datang taska ye..

   Delete

Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...