Percayalah waktu berbuka semalam saya buat lauk sup ayam berempah dengan telur dadar goreng je.Sangat mudah,sedap dan paling penting jimat perbelanjaan.
Resepi pun banyak dah kat internet...google je jumpalah versi sama je.
Bahan-bahannya:
Ayam
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Jintan Manis
Jintan Putih
Ketumbar
Lada Hitam
Bahan tambahan:carot,ubi kentang dan fishball.
Semua bahan ni kisarkan.Anggaranlah dalam sudu kecik jintan2 tu.Saya main campak2 je ni.
Cara memasaknya:
1.Panas periuk.Letak minyak untuk menumis bahan kisar.Dah agak2 masak sikit,masuklah ayam carot dan kentang.Buh air.Biarkan mendidih hingga semua bahan empuk.Akhirnya masukkan fishball.
2.Garam dan aji
3.Taburkan daun sup dan bawang goreng.
Nak sedap lagi buat kicap pedas:
kicap manis
cili api
limau nipis
Dah siap.Makan sup nanti,buhlah kicap pedas sikit,baru terangkatttt!!!!
Pesanan:Makan sup panas-panas sedap.
hehehe...teringat my housemate semalam mkn sup ayam berempah juga..tapi,sup kosong + ayam goreng berempah..jadi la sup ayam berempah..sengal betul dia ^_^
ReplyDeleteha ha ha...lawak lah...tapi betullah tu lauk sup dan ayam berempah...janji sebutan sama...
Deletemlm td pon sy wat sup cendawan..tgk sup ayam ni..hurm..nat wat jugak le..
ReplyDeletesup cendawan je belum cuba buat lagi...nanti nak cuba juga
Deletewahhh sedapnya.. mia balik kerja tak sempatlah nak masak. asyik beli kat bazar ramadhan... hihihi
ReplyDeletekeluarga besar kena masak sendiri lah mia...boleh juga beli tapi tak cukup budget sebab mesti kena beli banyak...he he he
Deletememang besh ni =)
ReplyDeletesampai juga cheqna...meh le kita buat petang ni...he he he
Deleteanak2 KA pown penggemar sup x kisahlah apa sup pown !
ReplyDeletei like!!!
Deleteyang simple tu yang sedap...
ReplyDeletebawak ke sahur lagi pagi tadi...
DeleteKalau kakak sup macam nie lawankan dgn roti mesti semangkuk tak cukup:)
ReplyDeleteoh ngan roti pun sedap ye kalau cicah...tak pernah cuba lagi..
DeleteApa beza sup ayam berempah dgn yang biasa ida? Sup ayam bukan ke mmg macam ni resepi dia? Ada versi lain ke? Hehe. Selamba tak tau. Ari ni saya pun plan nak buat sup ni. InsyaAllah.
ReplyDeletebezanya rempah-ratus cam jintan,ketumbar tu rasanya..kalau buat sup biasa buh bunjut ngan kayu manis 3 serangkai tu je.....ha ha tanya saya yang tak reti ni jawab gitu je lah...gitulah kot Lyd...
Deletesaya pun buat sup ayam makan bersama mee hoon + begedil lagi.....
ReplyDeleteitu lagi sedap...
DeleteSince preggy ssh nk mkn sup yg byk rempah..nti rsa nk kua blk..xthu knp..tp sup tu mmg menggiurkan..hehe
ReplyDeletesup pun berminyak juga kan...kalau saya waktu mengandung pun tak lalu juga...time sekarang ni sedaplah..he he he
Deletesaya pulak suka sup mkn ngan sambal belacan...perghhhh...tangkap leleh...
ReplyDeletehmmm..sedapnya...sambal belacan lagi sedap...
ReplyDeletelama ke tak jalan2..hmm kalau jalan masa pose ni tak dapatlah nak jamu makan..he he he
ReplyDeletekalau tergoda buatlah tuk berbuka esok..senang je..main campak2 je...cuba ye..he he he
Biasanya lauk yang simple2 tu lagi sedap dan buka selera... heheh
ReplyDeleteSalam Ramadhan...
betul tu...sup tu pula panaskan balik dah dekat nak berbuka
Deletewahh..simple pun takpe,asalkn sedapppp..
ReplyDeleteye simple sedap dan jimat ongkos he he he
Deletepuasa2 ni nak makan sup je kan? akak makan soto nasi pagi tadi, sama dgn berbuka semalam.
ReplyDeleteselamat berpuasa ummi.
wah sedap kak soto ayam tu..ada pergedil kan..
Deleteselamat berpuasa kak zana
Sedap sup ayam ni.. Lagi2 ayam kampung yang muda belia tu.. Letak lada hitam sikit.. Pastu letak kentang.. Perrgghhh.... hehehe...
ReplyDeleteayam kampung jarang dapat makan...susah nak dapat kat bandar kan...ha ha ha saya ni bukan kenal pun ayam kampung ke ayam bandar ke..semua ayam saya makan asalkan halal...
Delete