Friday, October 05, 2012

Kuih Topi

Dulu saya ada pernah bercerita tentang makanan di Kelantan,di akhir entry ini saya beritahu tentang sejenis kuih yang di gelar kuih topi.Inilah rupanya kuih topi.Saya tak pernah jumpa lagi ditempat lain melainkan kat negeri Kelantan je.Kalau ada di negeri lain bagitaulah ye.



Memang kalau saya balik Kelantan saya akan cari kuih ni.Kuin ni diperbuat daripada tepung beras.Ada kakak ipar saya bagitau resepi dan cara membuatnya,tapi saya dah lupa,sebab tak salin.Boleh google kan.Boleh jangka dah kenapa digelar kuih topi kan.Rupanya je dah sebijik macam topi.Tapi bila saya google ada juga yang memanggilnya kuih cucur.Tapi saya tetap nak panggil kuih topi.


Kuih ni pun menjadi kegemaran anak-anak.Pernah sekali saya merajuk dengan anak-anak sebab habiskan kuih ni.Saya ingat diorang tak nak makan.Nasib baik takde batu belah batu bertangkup.Sekarang ni bila anak-anak pun gemar makan,kalau beli kenalah beli banyak sedikit.Kadang-kadang rasa nak beli banyak bawa balik rumah.Releven tak?he he he...

Ha kalau ke Kelantan jangan lupa ye beli.Tapi kuih topi ni kena pilih-pilih juga beli,saya suka tepi dia tak gelap sangat dan sizenya ada besar ada kecil,saya suka yang besar,baru terasa nikmat memakannya.Berminyak sedikit kuih ni,ye lah kuih ni digoreng dalam minyak yang banyak.

Pesanan:Bila lah nak belajar buat ni,bahan-bahannya nampak senang je.

28 comments:

  1. Apa rasa dia? manis? lemak? pedas? tetiba kakak jadi teringin nak tahu juga. Tak apa kakak google lah. Cantik kalau susun dalam pinggan. Mungkin ada mould dia jadi macam ini kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih ni rasa manis kak...akak cubalah buat..banyak resepi kalau search kat google...

      Delete
  2. kat tempat saya(perak) panggil cucur jawa.rasanya kuih yg sama,sbb rasa manis cuma rupa dia takde la bertopi naik mcm tu.warna pun gelap sikit,memang sedap kuih ni....:)

    ReplyDelete
  3. pernah tengok....
    sedap juga dan nampak macam topi..........

    ReplyDelete
  4. tak penah makan..tp kat kantin sekolah saya selalu ada..tak ebrani nak cuba..takut tak sedap...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lah makan chekgu..mana tau lepas ni hari-hari nak beli...tapi bergantung juga pada yang buatnya...kalau garing sangat tak sedap kot..

      Delete
  5. Saya nak bg tahu ni..saya dlm proses membuat kuih ni mgu lepas. Makteh saya ckp klu saya pandai dia akan tabik spring dgn saya. Azab nyer hanya Allah yg tahu..sangat2 rumit tau nampak mcm senang. Ada yg kena perap semalam, api nak kena sedang minyak pun sama, pastu jenis tepung yg kita pakai..kuali lak nak yg betul2 cembung..adoiii..senang citer ni dah kali ke3 buat..huhuhuhu

    Awak ada tips tak nak tolong saya buat?..huwaaa!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he...jangan tanya saya ..saya tak pernah buat langsung,tengok orang buat pun tak pernah...susah juga ye..nampak bahan-bahan senang je kan...cerewet juga ye nak buat kuih ni...

      Delete
  6. nampak macam cucur jawa kalau dikg saya...warnanya agak coklat sikit sebab ada masuk gula merah kan..mmg rumit sikit nak buat,,..kekadang tak jadi kalau buat....saya suka sangat cucur ni....kalau balik kg..mesti beli..arwah mak pandai laa buat..huhuh...kat kawasan saya tinggal ni..mmg ssh nak dapat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. warnanya putih di tengah..mungkin guna gula biasa...lain warna rasa sama kot...tapi memang sedaplah kan..

      Delete
  7. akak pun suka kuih ni...cuma tak tahan dngn minyaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kalau tak tos betul2 minyaknya..terasa muak..

      Delete
  8. baru nak cakap..nasib baik takde dah batu belah batu bertangkup... hehe

    tp memang macam bentuk topi..kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he...tu lah...sib baikkan...

      memang bentuk topi cuma takde hiasan he he he

      Delete
  9. oooo gitu... mia baru je tahu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak lagi kuih-kuih negeri orang lain kita tak tahu kalau takde yang bagitau kan Mia...eloklah share bila dah tahu

      Delete
  10. munna panggil kuih cucur ... suka makan yg tepi sekeliling kuih tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah ramai juga panggil kuih cucur...sedapkan..

      Delete
  11. macam sedap.. t balik kelantan Ahlam nk p cari la.. :)

    ReplyDelete
  12. acu try gi pasar berek 12.. kak yah cucur berek 12 ada jual.. bloh try nk thu rasa gapo.. stkat ni mkan abis licin

    ReplyDelete
  13. Kuih ni mmg sdp sgt. Tak puas makan

    ReplyDelete
  14. sya dah 2 kali buat... x menjadi topi..... jadi mendatar gitu je... ingt nk jual... huhu nmpak senang ..tpi susah..huhuhuhuhu sedeyhhhhh

    ReplyDelete
  15. Dah banyak kali cuba kaedah dan resepi yg berlainan. Memang x jadi. FYI

    Kueh topi/tepong cucur/cucur jawa adalah kueh yg sama

    Dan kueh ni ada dlm dua perisa
    Gula putih dan gula melaka

    Hanya dari Kelantan atau org Kelantan sahaja bentuk nya sebiji mcm topi.

    Kalau di Negeri2 lain atau Jawa Indonesia bentuk nya seakan sama tapi topi nya tidak begitu menyerlah. Ketinggian bahagian tengah kueh di kelantan lebih ketara sehingga menampkan bentuk topi manakala di tempat2 lain ditengah itu sekadar membuncit sedikit sahaja. Rasa lebih kurang smaa sahaja

    Pengunaan gula yg banyak mengahsilkan lubang2 lava setelh di goreng kerana tepung beras sifat nya padat. Apabila dicampur gula yg banyak adunan nya akan meletus letus membentuk lubang lubang didalam kueh itu.

    Apa pun resepi nya sama saja hanya berbeza pada sukatan bahan

    Kesalahan boleh terjadi kerana

    1.Ketidak tepatan sukatan
    2.kesalahan memilih tepung iaitu gandum atau tepung beras. Jika tersalah pilih brand itu pun menyumbang pada kegagalan
    3.Teknik menggoreng, penggunaan api dan penggunaan minyak
    4.peram kueh ini bagi yg duper hebat tidak perlu peram. Tapi kebiasaan nya diperam sekurang kurang nya 2 jam atau lebih hingga semalaman adalah lebih baik
    4.kacau kaedah kacau perlu agak lama. Ada yg lenguh hingga bertukar pada elektrik mixer. Pendapat sya keterlaluan jika pakai mixer hnya pakai wire whisk biasa kacau dlm 15 menit.

    Saya telah mencuba byk kali masih tidak mendapat markah 100% dan sya hampir kemurungan.

    Sya sering mendapat rupa cucur jawa tapi utk dpt topi kelantan hanya 80%

    Kasihani lah saya...

    Sekian

    ReplyDelete

Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.