Friday, March 01, 2013

Puding Gula Hangus/Puding Karamel


Sedap dimakan jika disimpan dalam peti.



Nak buat pun senang.Nak habiskan pun lagi senang.hehehe


Resepi Kak Tie (jiran saya)

1/2 cawan gula
1/2 cawan air
Masakkan dalam periuk dengan api sederhana.Kacau sehingga bertukar warna keemasan.Tutup api.

Sementara itu blender bahan-bahan berikut:

4 biji telur
1 tin susu cair
2 sd besar gula
1 penutup esen vanila

Masukkan gula hangus tadi dalam loyang.Kena terus masukkan cepat dari periuk,sebab dia cepat mengeras.Selepas itu masukkan bahan blender.

Kukus dalam 1/2 jam.

Sejukkan dan masukkan ke dalam peti.

Pesanan:Baca habis dulu resepi baru buat okay...


10 comments:

  1. Salam,
    Sedap makan petang2 ni...
    Mintak skit

    ReplyDelete
  2. wahhhh sedapnyaaa... pos sini skit...

    ReplyDelete
  3. hu2x..terliur mlm2 baca entry ni..mama suka makannya tapi beli je..tak pernah buat sendiri.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buatlah mama...senang sangat...nanti share gambar..

      Delete
  4. cantik,...resepi pun macam mudah..tq sharing :)

    ReplyDelete
  5. terima kasih utk resepi nie..memang suka makan puding gula hangus nie..:-)

    ReplyDelete

Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.