Monday, September 03, 2012
Rondang omak den
Akhirnya dapat juga saya bersama keluarga sempena cuti merdeka ni.Setelah seminggu saya beraya di rumah mertua,balik semula ke Kuala Lipis kemudian cuti pula sempena merdeka,saya mengambil kesempatan bertemu ayah mak dan adik beradik yang lain di Kuala Lumpur.
Kebiasaannya cuti seminggu raya kami bahagi dua beraya di rumah saya (Kuala Lumpur)dan rumah mertua(Kelantan).Tetapi tahun ni terpaksa menukar plan.Oleh kerana giliran saya beraya di rumah mertua di Kelantan,dan kebetulan pula anak saya yang kedua belajar di sana,maka kami berubah rancangan.Jadi tahun ni seminggu kami beraya di Kelantan.
Tak kisahlah tu kan.Tapi apa yang saya nak ceritakan,sempena saya nak balik rumah mak,kebetulan pula mak sudah selesai puasa 6,maka mak buat sedikit jamuan makan-makan.Mak nak raya lah tu kan.Saya belum sempat nak puasa 6,bila lah nak puasa asyik ada open house je.he he he...Jadi menu mak mesti ada rendang ayam.
Memang terbaiklah rendang mak.Saya pun masih belum mewarisi resepi rendang mak yang sedap ni.Lagipun waktu saya sampai rumah mak waktu tu,mak hampir siap memasak rendang ni dengan kakak ipar saya.Cuma yang saya tahu antara teknik memasaknya dia masak santan dahulu.Itulah antara rahsianya mungkin.Kalau biasa saya masak rendang saya campur semua bahan dalam santan.
Terima kasih mak atas rondang omak yang sodap nih!Siap bawa balik Lipis lagi tau!
Pesanan:Nasib kakak ipar ada,boleh tanya nanti kat dia macam mana mak masak.he he he
klu xkeberatan..nti kongsila resepi ye..
ReplyDeleteInsyaAllah
Deleteapa pon masakan mak tetap sedap kan akak..huhuuuuu
ReplyDeleteTerbaik!
DeleteBanyak ke omak ida masak rendang tu? Siap bleh bawak balik lagi. Syok ah..
ReplyDeleteOrg lama mmg pandai memasak kan? Sgt mengkagumkan.
Banyak...dia buat open house lg...bestnya
Deletemasakan omak always the best kan
ReplyDeleteAlways...samalah cam kita nnti
DeleteSlm sis.. Lama tak dtg sini..sibuk braya..
ReplyDeleteSedap nampak pic rendang.. T dah pandai masak kongsi la resepi..perlu kita warisi tu...
itulah...nanti nak amik resepi tu
Deletemmg masakan air tangan mak terbaik kan umi..terliur tgk rendang tuh..
ReplyDeleteKena masak ni
Deletesedap ni..:)
ReplyDeleteSedappp!
Deletemasakan mak memang terbaik.. tapi akakni teringat dengan rendang tok yang arwah opah akak masak memang tak jumpa punya...
ReplyDeleteemak akak pun tak boleh tanding .. tapi tuler tak nak belajar lagini... kena belajar yerk...
Kita kena amik resepi time mereka ada lagi ni....resepi turun menurun namanya
DeleteUntung la macam tu.. Boleh beraya sakan kat rumah mak sendiri.. Teringat kat cerita sepupu saya yang datang rumah hari tu.. Dia kata adik perempuan dia 5 tahun tak balik beraya.. Bukannya jauh manapun, dok Penang je sbb suami dia orang sana.. Sampai hati suami adik dia tu buat adik dia macam tu..
ReplyDeleteLangsung takde kompromi..
Tak kena cara tu....hmmm...
DeleteWaktu kat Jepun kalau leh dapat ni mesti best !!!
ReplyDeletePanas-panas lak tu kan...mesti sedap!
Deletesedapnya rendang :-)
ReplyDeleteSedap ina....tak cuba tak rasa...
Deleterendang...feveret....
ReplyDeleteBoleh masak bila2 je kan...
DeleteSalam Aidilfitri.
ReplyDeleteSodapnya rendang...Tambah2 lagi mak yg buat. Sepanjang berada ditempat org/perantauan, masakan mak sentiasa dirindui.
terbaikkan!
Deletemm..mesti sedap org lama masak..nti da masa share le resepinya kak..
ReplyDeletesalam kenal dan follow sini =)
boleh...salam kenal juga
Deleteehem..nampak sedap..ni rendang N9 ek?..letak cili api ke UA?..
ReplyDeleteletak cili api mama...dah nogori sembilan kan...he he he
Deleteterliur...:)
ReplyDeleteamik kain lap cepat!!..he he he
Deletemasakkan memang the best in the world
ReplyDeletemasakan mak kan...
Delete