Wednesday, November 30, 2011

Pengat Pisang

Duduk di kampung macam-macam makanan boleh dibuat.Kalau belakang rumah ada pokok pisang,ambil aje tak payah beli.Jika rajin buat pengat pisang.

Biasa pengat pisang dimakan sebelah petang 

Macam saya,mertua bagi pisang nangka.Pisang tu dah masak cuma kulitnya masih hijau,tak berubah warna kuning macam pisang lain.Ada bahan bolehlah buat pengat pisang.Senang je.

Bahan-bahannya:
sesikat pisang dipotong kecil-kecil secara menyerong
4 gelung gula melaka size kecil
1/2 senduk gula
1/2 sudu kecil garam
1 biji kelapa (ambil santan)
sedikit sagu jika suka

Car-cara membuatnya:
1.Masukkan santan dan gula melaka,gula pasir.
2.Kacaukan sehingga gula hancur.Masukkan sedikit sagu jika suka.
3.Masukkan pisang.Kacau hingga masak santan tu.
4.Rasa kemanisan yang dikehendaki.

Hmm..sedap dimakan waktu minum petang.

Pesanan:Teringat pada Cikgu Niena tentang pisang nangka tu,dia sangka pisang tu tak masak lagi,sampai lembik dah pisang tu.Yelah warna kulit hijau lagi.Saya pun tak kenal sangat nama-nama pisang ni.

7 comments:

  1. hujan2 ni sedapnya kalau dapat makan pengat pisang..he2x..lama dah mama tak makan..hu2x..

    ReplyDelete
  2. CUACA SEJUK2 MCMNI MMG SEDAP MAKAN PENGAT NI... T

    ReplyDelete
  3. Salam ziarah,

    Sedapnya...kegemaran Kak Ros ni....

    ReplyDelete
  4. sedap ni makan tetengah ujan.. suam2 :D

    ReplyDelete
  5. terima kasih...mama aini,munna,ros,dni-memang sedap...

    ReplyDelete
  6. dkna suka makan pisang nangka goreng...kat sini susah nak dapat pisang nangka.

    kat klate mamang glamor betul pisang nangka ;p

    rasanya memang sedap... dkna kurang minat makan pengat pisang..tapi kalau da depan mata, makan jugak..heheeee

    ReplyDelete
  7. @Dkna-ye lah akak pun jarang dapat pisang nangka kat lipis tu..yang ada banyak pisang kebatu(betul ke ejaan ni?)..biasa akak buat pisang goreng..hmmm kalau rasa pengat akak gerentinak tambah lagi ..hehehe

    ReplyDelete

Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.