Monday, August 16, 2010

Udang Masak Lemak

Malas nak masak? Nak sedap tapi ringkas...Meh try resepi mudah dan ringkas.


Bahan-bahannya:


1 kg udang sederhana besar (buang kepala) sukati nak masuk semua pun ok je.

sebiji bawang merah besar

3 ulas bawang putih

1/2 ibu jari halia

13 biji cili api (nak pedas tambah lagi)

santan dari 1/2 biji kelapa (agak-agaklah kuahnya,nak lagi lemak bnykkan sikit kelapa dan air)

1 keping asam keping

1 batang serai (dititik)

garam dan ajinomoto

1 helai daun kunyit (carik-carikkan)


Cara-cara membuatnya:

  1. Bawang merah, bawang putih,halia dan cili api dikisar. Masukkan dalam periuk yang berisi santan yang telah di perah.

  2. Masuk serai,daun kunyit dan asam keping.

  3. Kacau selalu, biar menggelegak sikit, baru masuk udang.

  4. Kacau lagi,jangan tinggalkan dia. Api sederhana ye.

  5. Masuklah garam dan ajinomoto.Dah lama sikit sampai udang pun dah masak santan pun dah masak,tutup api. Agak-agak 15 minit kot. lama gak saya kat dapur masa tu.

Sedia untuk dihidang.


Pesanan: Bagi saya ringkas dah ni, tapi tak tahulah anda. Cubalah.






3 comments:

  1. sedapnya..insyaAllah nk cuba la walaupun x pandai masak sgt..=)

    ReplyDelete
  2. time2 pose ni, tgk gambar je dh nmpk sedap...bila nak dtg sini puasa..

    ReplyDelete
  3. @Bidadari Fiza...cuba jangan tak cuba
    @Cik Norfa ...tak yah g sana pun akak leh puasa kat sini...takkan nak balik je baru nak puasa..ha haha..cuba baca balik ayat kau tu..

    ReplyDelete

Tinggalkan komen jika ada...komen anda tetap akan dibaca walaupun tidak dibalas.Senyum selalu.